ΑΠΟΨΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΡοη ειδησεων

ΠΛΑΝΟ ΖΩΗΣ

 

 

Ξυπνάμε και νιώθουμε ευγνώμων που άλλη μια μέρα της ζωής μας ξεκινάει. Ο καθένας οργανώνει την ημέρα του διαφορετικά. Για κάποιους υπάρχει μια ρουτίνα που δεν θέλουν να χαλάει γιατί νιώθουν ότι από συντονίζονται και για άλλους η κάθε μέρα έχει διαφορετική μορφή και δομή. Αυτό που όμως θα παρατηρήσει κάποιος σαν κοινό σημείο είναι ότι σχεδόν όλοι έχουν στόχους.

Μπορούμε να ορίσουμε τον στόχο σαν μια επιθυμία, ένα θέλω μας, ένα όνειρο, κάτι απαραίτητο ώστε να νιώσουμε πληρότητα, αυτοπεποίθηση, ευτυχία. Οι στόχοι μπορούν να μας θυμίζουν γιατί δουλεύουμε τόσες ώρες, γιατί θελουμε να αποταμιεύσουμε λεφτά, τι θέλαμε να πετύχουμε στα 30 μας όταν ήμασταν 20. Αν παρομοιάσουμε τους στόχους μας, με σκαλοπάτια, θα μας οδηγήσουν στην κατάκτηση της κορυφής. Έχει προσωπική σφραγίδα για τον καθένα το πλάνο ζωής και σχεδιάζετε αποκλειστικά από τον ίδιο. Μπορεί κάποιος να έχει μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, ανά μήνα, ανά έτος, ανά δεκαετία. Ότι ταιριάζει στο κάθε άτομο όμως απαραίτητο να υπάρχει. Πολλές φορές ο ενθουσιασμός για οργάνωση οδηγεί να θέτουμε μεγάλους στόχους με αποτέλεσμα την μην εκπλήρωση και στο τέλος να εγκαταλείπουμε. Η αυτοπεποίθηση μας να χάνεται και να νιώθουμε αποτυχημένοι. Θα πρέπει να ξεκινάμε με μικρούς στόχους ώστε η εκπλήρωση τους να μας δίνει ώθηση για πιο μεγάλους.

Ένα πλάνο ζωής μας δίνει κίνητρο για την ζωή. Μας βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι ανάγκες έχουμε, αν αγαπάμε την δουλειά μας, τι εξέλιξη επιθυμούμε στην προσωπική μας ζωή. Μας δίνει δύναμη και κίνητρο στις δύσκολες στιγμές μας να μην εγκαταλείπουμε. Μας βοηθάει να εστιάζουμε σε εμάς και όχι στο τι κάνει ο διπλανός μας. Φροντίζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας μέσα από το πλάνο. Ας το παρομοιάσουμε μ ένα οικόπεδο που έχει έρθει στα χέρια μας και ο καθένας θα χτίσει μέσα ένα σπίτι που θέλει, μεγάλο\μικρό, πέτρινο\ξύλινο, ότι εχει ονειρευτεί πως αξίζει και θέλει.

Για αρχή χρειάζεται μόνο μια κόλα χαρτί και ένα μολύβι για να ξεκινήσετε με 1,2 απλούς μικρούς προσωπικούς συναισθηματικούς ή υλικούς στόχους. Γιατί αν δεν νιώθουμε δεν απολαμβάνουμε πραγματικά.

Μίκα Πανάγου
Κοινωνικη Λειτουργος- Εκπαιδευση στη Συστημικη Οικογενειακη Θεραπεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ

      Θεωρείται από το δυσκολότερο βίωμα που έχει να διαχειριστεί ο άνθρωπος στη ...
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποδοχη

Πολλοί άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται τι μπορεί να φταίει για αποτυχίες που βιώνουν στα επαγγελματικά τους, ...